Dit jaar is Duits samen met zusterbedrijf ZLI wederom van de partij op de MIXnoordoost in Hardenberg. De Expo vindt plaats op 10 & 11 mei 2023 in de Evenementenhal Hardenberg en het belooft een prachtig evenement te worden. Bekijk de website hier.
Praktische informatie:
Locatie:
Evenementenhal Hardenberg
Energieweg 2
7772 TV Hardenberg
Data:
10 en 11 mei 2023
Openingstijden:
Beide dagen van 13:00 tot 21:00 uur
We starten als Duits en ZLI per april met de uitgifte van een nieuwsbrief, deze zal 1 keer per kwartaal verschijnen. Op deze manier blijft u nog beter op de hoogte van de ontwikkelingen binnen onze bedrijven.
ZUTPHEN – De aandeelhouders van Duits Sustainable Solutions nemen de Zutphense Las Industrie (ZLI BV) over. Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet daarmee een wens in vervulling gaan om zijn bedrijf uit te breiden, Gerard Keessen van ZLI is blij dat hij nu de toekomst van zijn bedrijf, waarvoor hij geen opvolger had, heeft veiliggesteld.
De beide Zutphense bedrijven zijn al decennia buren. In 1960 startte de schoonvader van Gerard Keessen, de heer Keijzer, met ZLI en Duits viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Tijdens een barbecue van de Praktijkschool spraken de beide directeuren elkaar en bleek dat beider wensen, van Stokvis om uit te breiden en van Keessen om opvolging te vinden, naadloos op elkaar aansloten. “Samen hebben we meer body en meer competenties in huis”, vertelt Stokvis enthousiast.
‘We vullen elkaar aan’
Alfred Stokvis zwaait sinds vier jaar de scepter bij Duits, dat dertig jaar geleden werd gestart door Jan en Astrid Duits. Stokvis heeft een groeiplan en zet in op vier specialisaties: warmtewisselaars, procescomponenten en modules, watermanagement en de lokale klanten. Een aantal markten overlappen die van ZLI. “Ons groeimodel is zowel gericht op autonome groei door uitbreiding van markten als door overname. De overname van ZLI past goed in dat plan. We vullen elkaar aan. Over vijf jaar hoop ik dat het bedrijf een keer zo groot is, waar iedereen graag wil werken. Door nieuwe producten, nieuwe technologieën en een nieuw machinepark. We willen bijvoorbeeld graag het hele transportsysteem voor het nieuwe waterstofproject in Zutphen ontwikkelen en bouwen. Het hele plaatje moet kloppen, dan komen de klanten vanzelf”, is zijn ervaring. Hij zorgt daarom voor “hoger gekwalificeerd werk, een nette fabriek, een goede werkomgeving en arbeidsvreugde. Er zijn de laatste tijd veel bedrijven weggegaan uit Zutphen, maar wij willen juist werkgelegenheid in Zutphen houden.” Hiervoor behaalt Duits ook een reeks certificeringen, zoals PED (om eigen drukvaten te kunnen bouwen), ISO 15085 (om aan het spoor te mogen werken) en ISO 3834 (een internationaal kwaliteitssysteem voor lasprocessen).
Maatwerkoplossingen
ZLI is gespecialiseerd in laswerk, maar doet nog veel meer: ook ponsen, zetten, knippen, montage en onderhoud. “Het laswerk is steeds meer opgeschoven naar machinebouw”, vertelt Keessen. Zijn vrouw, dochter van de oprichter, en hij zitten nu vijftien jaar in de zaak. Een belangrijke markt voor ZLI is de weg- en waterbouw. “We maken afdekluiken, leidingwerk, bordessen en we doen daarbij alle voorkomende werkzaamheden in rvs, staal en aluminium. Vooral voor maatwerkoplossingen moeten de klanten ons hebben.” Ook na de overname hoeven de klanten nog geen afscheid te nemen van Keessen. “Ik blijf betrokken in een commerciële functie; voor de klantcontacten en offertes maken.” Hij is blij met de overname: “Ik heb hier een goed gevoel bij. Ik ben 58, heb twee dochters en geen opvolging. De continuïteit voor ons bedrijf is nu gewaarborgd. Alle jongens behouden hun werk en de ZLI gaat met Alfred en zijn visie een vernieuwende toekomst tegemoet.”
Duits nam in 2000 Manus over mét Sjors Spee
Om te kunnen groeien, nam Duits al vrij snel bedrijven over. Zoals Manus in 2000. En met Manus nam het bedrijf ook de inmiddels gepensioneerde Sjors Spee (74) over. Hoewel, gepensioneerd… “Als ze me nodig hebben, ga ik weer. Je kunt toch ook niet elke dag met de caravan weg en het huis schilderen is ook een keer klaar.”
Toen Sjors 65 werd nodigde Jan Duits hem uit om nog een paar dagen in de week te blijven. Dat hield hij vol tot de eerste lockdown vorig jaar. “Door corona hebben Alfred en ik besloten om even te stoppen.”
Machinebankwerker
Sjors is een spraakwaterval als hij over het werk vertelt. Niet alleen over het werk bij Duits, ook uit de periode daarvoor bij Manus. “Daar heb ik van 1965 tot 2000 gewerkt, als machinebankwerker en lasser. We maakten melkmachines, die in heel Europa terechtkwamen. En we onder andere maakten de koeling voor de melk in de bussen, die gingen zelfs ook naar bijvoorbeeld Tanzania. Er werkten toen 74 man. Maar Manus was onderdeel van Delaval en toen die ging nieuwbouwen, was het de vraag of dat in Groningen, België of Zutphen zou zijn. Delaval koos voor Steenwijk. Er is wel een busje met jongens meegegaan, maar ik wilde niet mee daar naartoe.”
Snel geregeld
“Jan Duits werkte al veel voor Manus. Die regelde dat ik naar zijn bedrijf zou gaan. Hij had het al met directeur Kors van Manus besproken, zonder dat ik het wist. Toen ik een keer bij Manus de caravan, die ik daar op het terrein had staan, wilde ophalen stond Jan net op het dak van zijn nieuwbouw en riep: ‘Jij begint 1 januari hier.’ Toen was het snel rond.”
Altijd goed
“Ik kwam honderd meter dichter bij huis te werken en het was meteen al heel vertrouwd, omdat ik Jan al kende. Het is me altijd goed gegaan bij Duits. Met kerstmis was er altijd een warm buffet in de kantine en kregen we prachtige kerstpakketten met een extraatje. De feesten en de droppings waren grandioos en we kregen zelfs een keer bij een jubileum allemaal een laptop. De sfeer was prima en over het algemeen was het werken ook altijd hartstikke leuk. ”
Openbaring
Er gingen vanuit Manus ook een kantbank, een knipschaar, een pendinghoud (om gaten te stampen en af te korten), een buigmachine en veel lasapparaten over. En veel werk. “Duits maakte al veel werk voor Manus, maar dat werd nog veel meer, zoals slanggeleiders, grote draaikoppelingen, aandrijving voor grote stallen, sluitingen voor melktanks, voerbakken…”, somt Sjors op. “Voor mij was het werk bij Duits een hele openbaring. Ik heb van alles gedaan: lassen, frezen, draaien, transport en ik heb ook nog een jaar of tien in de buitendienst gezeten. We kwamen overal, om bijvoorbeeld warmtewisselaars schoon te maken en opnieuw te installeren. Duits is een veel moderner bedrijf dan Manus was. Daar stond ik altijd achter de draaibank en in tegenstelling tot bij Duits was die nog niet computergestuurd. Een wereld van verschil. En in het begin waren die nieuwe frees- en draaibanken bij Duits natuurlijk wel wennen… Ik moest eens honderd slanggeleiders maken, daarop moesten ringen worden gelast. Die maakten we op de draaibank van roestvrijstaal. Toen ik ze allemaal klaar had, deed ik ze in de ‘passiveer’ om het laswerk schoon te maken. Na twee uur haalde ik ze er weer uit en wat denk je? Op de ene helft zaten nog wel roestvrijstalen ringetjes, aan de andere kant niet meer! Kennelijk was er een verkeerd staafje tussen het roestvrijstaal terechtgekomen. Passiveer lost namelijk geen roestvrijstaal op, maar wel ijzer… Dat heb ik nog lang moeten horen”, lacht hij.
Wij hebben de tandwielkast mogen leveren voor de grootste continue deegkneder ter wereld. De continue deegkneder produceert 10 ton (!!) deeg per uur.
De gereedschappen wegen elk 1500 kg, zijn 4,5 meter lang en zijn uit één stuk gefreesd wat ze ongelooflijk sterk maken.
Deze tandwielkast is te bezichtigen op de beurs Empack waar wij aanwezig zijn op 3 en 4 april.
Komt u ons bezoeken? Meld u dan aan via Empack door middel van de persoonlijkecode: 10292.
Dit jaar is Duits Engineering van de partij op de Empack in ’s Hertogenbosch. De Empack vindt plaats op 3 & 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch en het belooft een prachtig evenement te worden. Bekijk de website hier.
Locatie:
Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, Diezekade 2,
5222 AK ‘s-Hertogenbosch
Data:
3 en 4 april 2019
Openingstijden:
Beide dagen van 9:00 tot 17:00 uur
Wilt u hier ook bij zijn of met ons in contact komen laat het ons dan weten via verkoop@duits.nl. Aanmelden voor de beurs kan ook via deze link. Gebruikt u dan de persoonlijke code: 10292.