Duits nam in 2000 Manus over mét Sjors Spee

Om te kunnen groeien, nam Duits al vrij snel bedrijven over. Zoals Manus in 2000. En met Manus nam het bedrijf ook de inmiddels gepensioneerde Sjors Spee (74) over. Hoewel, gepensioneerd… “Als ze me nodig hebben, ga ik weer. Je kunt toch ook niet elke dag met de caravan weg en het huis schilderen is ook een keer klaar.”

Toen Sjors 65 werd nodigde Jan Duits hem uit om nog een paar dagen in de week te blijven. Dat hield hij vol tot de eerste lockdown vorig jaar. “Door corona hebben Alfred en ik besloten om even te stoppen.”

Machinebankwerker

Sjors is een spraakwaterval als hij over het werk vertelt. Niet alleen over het werk bij Duits, ook uit de periode daarvoor bij Manus. “Daar heb ik van 1965 tot 2000 gewerkt, als machinebankwerker en lasser. We maakten melkmachines, die in heel Europa terechtkwamen. En we onder andere maakten de koeling voor de melk in de bussen, die gingen zelfs ook naar bijvoorbeeld Tanzania. Er werkten toen 74 man. Maar Manus was onderdeel van Delaval en toen die ging nieuwbouwen, was het de vraag of dat in Groningen, België of Zutphen zou zijn. Delaval koos voor Steenwijk. Er is wel een busje met jongens meegegaan, maar ik wilde niet mee daar naartoe.”

Snel geregeld

“Jan Duits werkte al veel voor Manus. Die regelde dat ik naar zijn bedrijf zou gaan. Hij had het al met directeur Kors van Manus besproken, zonder dat ik het wist. Toen ik een keer bij Manus de caravan, die ik daar op het terrein had staan, wilde ophalen stond Jan net op het dak van zijn nieuwbouw en riep: ‘Jij begint 1 januari hier.’ Toen was het snel rond.”

Altijd goed

“Ik kwam honderd meter dichter bij huis te werken en het was meteen al heel vertrouwd, omdat ik Jan al kende. Het is me altijd goed gegaan bij Duits. Met kerstmis was er altijd een warm buffet in de kantine en kregen we prachtige kerstpakketten met een extraatje. De feesten en de droppings waren grandioos en we kregen zelfs een keer bij een jubileum allemaal een laptop. De sfeer was prima en over het algemeen was het werken ook altijd hartstikke leuk. ”

Openbaring

Er gingen vanuit Manus ook een kantbank, een knipschaar, een pendinghoud (om gaten te stampen en af te korten), een buigmachine en veel lasapparaten over. En veel werk. “Duits maakte al veel werk voor Manus, maar dat werd nog veel meer, zoals slanggeleiders, grote draaikoppelingen, aandrijving voor grote stallen, sluitingen voor melktanks, voerbakken…”, somt Sjors op. “Voor mij was het werk bij Duits een hele openbaring. Ik heb van alles gedaan: lassen, frezen, draaien, transport en ik heb ook nog een jaar of tien in de buitendienst gezeten. We kwamen overal, om bijvoorbeeld warmtewisselaars schoon te maken en opnieuw te installeren. Duits is een veel moderner bedrijf dan Manus was. Daar stond ik altijd achter de draaibank en in tegenstelling tot bij Duits was die nog niet computergestuurd. Een wereld van verschil. En in het begin waren die nieuwe frees- en draaibanken bij Duits natuurlijk wel wennen… Ik moest eens honderd slanggeleiders maken, daarop moesten ringen worden gelast. Die maakten we op de draaibank van roestvrijstaal. Toen ik ze allemaal klaar had, deed ik ze in de ‘passiveer’ om het laswerk schoon te maken. Na twee uur haalde ik ze er weer uit en wat denk je? Op de ene helft zaten nog wel roestvrijstalen ringetjes, aan de andere kant niet meer! Kennelijk was er een verkeerd staafje tussen het roestvrijstaal terechtgekomen. Passiveer lost namelijk geen roestvrijstaal op, maar wel ijzer… Dat heb ik nog lang moeten horen”, lacht hij.